Παρασκευή 9 Νοεμβρίου 2007

Στα σοκάκια του Ναυπλίου


Ο περίπατος στην Πόλη του Ναυπλίου ξεκινάει από το λιμάνι και το σήμα κατατεθέν του τόπου το γραφικό νησί-κάστρο, Μπούρτζι. Βρίσκεται στο μέσο περίπου της εισόδου του λιμανιού. Είναι έργο των Βενετών και σημαίνει νησί-φρούριο στα τουρκο-αραβικά. Τον 17-18ο αιώνα έκλεινε το βράδυ την είσοδο του λιμανιού με αλυσίδα. Με την απελευθέρωση έγινε κατοικία του δήμιου και τόπος εκτέλεσης των θανατοποινιτών του Παλαμιδίου. Την δεκαετία του 1930 μετατράπηκε σε τουριστικό κέντρο του Οργανισμού Τουρισμού.
Συνεχίζοντας τον περίπατό μας στην παραλία ακριβώς απέναντι από το Μπούρτζι στο χώρο με τις πολλές καφετέριες θα σταματήσουμε στην μεγάλη εκκλησία του Αγίου Νικολάου που δεσπόζει πίσω από την πλατεία. Περνώντας μπροστά μπαίνοντας προς τα σοκάκια θα βρεθούμε στην Δημοτική - Παλαμίδειο - Βιβλιοθήκη.


Συνεχίζοντας φτάνω στην μεγάλη πλατεία Συντάγματος με το Αρχαιολογικό μουσείο, το δημοτικό Θέατρο και πλήθος από καφετέριες.

Το Αρχαιολογικό Μουσείο(Πρώην οπλοστάσιο)




Πλήθος από καφετέριες

Το Δημοτικό Θέατρο
Με το που θα μπούμε στην πλατεία το επιβλητικό κτήριο στο δεξί μας χέρι είναι το Αρχαιολογικό μουσείο. Τα παλαιότερα χρόνια αποτελούσε το οπλοστάσιο της πόλης. Στα αριστερά μας μόλις μπαίνουμε είναι το εστιατόριο "Η ΕΛΛΑΣ" απ' όπου προέρχεται η φράση "χρωστάω της Μιχαλούς". Στην απέναντι γωνία βρίσκεται το δημοτικό θέατρο της πόλης. Περπατώντας κατά μήκος της πλατείας μέχρι να φτάσουμε μπροστά από το μουσείο κοιτάμε το κτίριο αριστερά στην απέναντι μεριά του πλακόστρωτου.
















Αποτελούσε τζαμί, αλλά τελικά στέγασε την πρώτη Βουλή των Ελλήνων.
Ακολουθώντας το σοκάκι προς τα αριστερά θα φτάσουμε στην εκκλησία του Αγίου Σπυρίδωνα στην είσοδο της οποίας δολοφονήθηκε ο Ιωάννης Καποδίστριας. Στην είσοδό της διατηρείται το σημάδι από το βόλι.
















Συνεχίζοντας τον δρόμο μας λίγο παρακάτω θα συναντήσουμε το πρώτο στην Ελλάδα και μοναδικό μουσείο του κομπολογιού με σπάνια εκθέματα.

Ακόμα πιο κάτω θα βρεθούμε στον προαύλιο χώρο του Αγίου Γεωργίου. Περπατώντας λίγο ακόμα θα βγούμε από τα σοκάκια και θα αντικρίσουμε μπροστά μας τα τείχη και την πύλη της στεριάς.



Δεν υπάρχουν σχόλια: