Πέμπτη 15 Νοεμβρίου 2007

Έξω από τα στενά

Ένας χαριτωμένος και έξυπνος τρόπος να γυρίσουμε τους δρόμους γύρω από το παλαιό Ναύπλιο είναι το μικρό τρενάκι που ξεκινάει από το πάρκιγκ της πόλης. Το πρώτο αξιοθέατο που θα συναντήσει το τρενάκι είναι η Πλατεία των τριών Ναυάρχων. Εκεί βρίσκεται το δημαρχείο της πόλης - χώρος όπου στεγάστηκε το πρώτο γυμνάσιο του ελληνικού κράτους. Παραδίπλα το φαρμακείο στο οποίο ταριχεύτηκε ο Καποδίστριας μετά τη δολοφονία του και στην κορυφή της πλατείας το άγαλμα του βασιλιά Όθωνα


Το δημαρχείο - Πρώτο γυμνάσιο

Βασιλιάς Όθωνας

Το πρώτο φαρμακείο, στο οποίο ταριχεύθηκε ο Καποδίστριας

Στην απέναντι πλευρά της πλατείας των Τριών Ναυάρχων δεσπόζει το Περίφανο μαρμάρινο άγαλμα του Καποδίστρια.


Στην τρίτη πλατεία της γειτονιάς, στην πύλη της στεριάς υπάρχει το άγαλμα του Στάικου Σταϊκόπουλου, ήρωα της απελευθέρωσης


Διασχίζοντας τις δύο πλατείες, θα φτάσουμε στον χώρο του παλαιού σιδηροδρομικού σταθμού - σήμερα δεν συνδέεται το Ναύπλιο με τρένο! Στον χώρο του σταθμού σήμερα στεγάζεται το δημοτικό ωδείο.


Απομακρυνώμενοι από την παλαιά πόλη κατά μήκος της οδού 25 Μαρτίου και στρίβοντας αριστερά στην οδό Ιατρού θα φτάσουμε στον χώρο πάνω από το παλαιό εργοστάσιο της "Κύκνος". Στο βράχο αριστερά μας θα θαυμάσουμε το λαξευμένο λιοντάρι των Βαυαρών.


Επιστρέφοντας πρός την παλαιά πόλη ακολουθώντας την οδό Σιδηράς Μεραρχίας, θα περάσετε μπροστά ένα νεοκλασικό κτίριο που στεγάζει ένα από τα τρία υποκαταστήματα της Εθνικής πινακοθήκης.


Φτάνοντας ξανά στον παραλιακό δρόμο θα διακρίνεται στο μικρό πάρκο έξω πλάι από το σχολικό συγκρότημα ένα μικρό άγαλμα. Είναι του μπουρλοτιέρη, Κωνσταντίνου Κανάρη.


Λίγο πιο πέρα, το τελευταίο άγαλμα που θα συναντήσεται πριν την αποβίβαση από το τρένο, είναι της Μπουμπουλίνας.


Όλη η ομορφιά και τα αξιοθέατα ποτέ δεν θα μπορούσαν να αποτυπωθούν στο μικρό αυτό λεύκωμα. Ευκαιρία για τον καθένα να γνωρίσει μόνος του τις ομορφιές του. Υπάρχουν ακόμα περισσότερα μουσεία, αξιοθέατα, γραφικά στενάκια, ταβερνάκια και πολλά ακόμα, γνωρίστε τα!

Δεν υπάρχουν σχόλια: